The Zappacosta family has centuries of experience in wine production.
It all began in the early 1990s, when grandfather Antonio together with his father Adamo, decided to dedicate themselves to the production and later the sale of wine.
Unfortunately, due to the wartime conflicts and the inevitable economic crisis that followed, the land was divided up among the various children and the activity gradually declined, even though this passion continued to flow like sweet must through the veins of the descendants.
Vineyards
Chieti
The first productions exclusively involve the vineyard in the Chieti area, which borders the ‘Tratturo Magno’ or ‘Via della Transumanza’.
Its particular geolocation therefore allows for excellent soil and climate conditions, also boasting an important windy area, a meeting point of sea breezes (Adriatic sea) and winds from the ‘Goddess Maja’ (Gran Sasso).
Vigneti
Bucchianico
n 2021, Matteo and Adamo decided to expand their production and return to the old land that had belonged to their dear grandfather Antonio, the forerunner of their business. They decided to bring back to life part of the now lost land Bucchianico, planting only and exclusively native vines.
The breathtaking view of the gullies, the Majella rising behind them and the excellent soil and climate conditions mean that the property enjoys an excellent location, known for the high quality of the grapes they produce and providing an almost complete overview of wine production.
Zappacosta bio
SudEst
A line that directly recalls the origins of the Zappacosta winery, bringing back memories of the first land cultivated by our family, located in Bucchianico to the south-east.
Minuccio
La famiglia Zappacosta vanta un’esperienza secolare nella produzione del vino.
Il tutto ebbe inizio nei primi del 1900, quando nonno Antonio insieme al padre Adamo, decisero di dedicarsi alla produzione e successivamente alla vendita di vino. La loro peculiarità derivava dalla particolare tecnica di conservazione del mosto il quale veniva posto in piccole anfore di argilla le “Zirre” antico contenitore dalla forma allungata che permetteva al mosto di tramutarsi in vino conservandone i suoi profumi e sfumature e, dopo averlo travasato nei “varili” (piccole botti di legno), veniva messo sul dorso dei muli per esser poi trasportato e venduto nelle osterie di Bucchianico, paese alle porte dell’antica Teate. Purtroppo a causa dei conflitti bellici e della inevitabile crisi economica che ne seguì, i terreni vennero suddivisi tra i vari figli e l’attività finì via via per scemare anche se tale passione continuava a scorrere come dolce mosto nelle vene dei discendenti.
Vigneti
Chieti
Le prime produzioni coinvolgono esclusivamente il vigneto che si estende nel territorio di Chieti, che lambisce il Tratturo Magno o via della Transumanza ”E vanno pel tratturo antico al piano, quasi per un erbal fiume silente, su le vestigia degli antichi padri” come decantava la sua e la nostra amata terra Gabriele D’Annunzio che, con i suoi 244 km di percorso, è il principale dei tratturi che un tempo i pastori percorrevano con le greggi da un punto all’altro della penisola. La sua particolare geolocalizzazione permette pertanto di avere un’ottima condizione pedoclimatica, vantando anche un importante zona ventilata, punto di incontro di brezze marine (Mar Adriatico) e di venti provenienti dalla “Dea Maja” (Gran Sasso).
Vigneti
Bucchianico
Nel 2021, Matteo e Adamo, decisero di ampliare la loro produzione e tornare alla ricerca dei vecchi terreni appartenuti al caro nonno Antonio precursore della loro attività decidendo di riportare a nuova vita una parte dei terreni ormai perduti a Bucchianico, piantando solo ed esclusivamente vitigni autoctoni (Montepulciano e Trebbiano). La visuale mozzafiato dei calanchi, la Majella che si erge alle spalle e l’ottima condizione pedoclimatica, fanno sì che la proprietà goda di ottima posizione, conosciute per l’alta qualità delle uve che producono e forniscono una panoramica pressoché completa della produzione enologica.
Vigneti
Bucchianico
Nel 2021, Matteo e Adamo, decisero di ampliare la loro produzione e tornare alla ricerca dei vecchi terreni appartenuti al caro nonno Antonio precursore della loro attività decidendo di riportare a nuova vita una parte dei terreni ormai perduti a Bucchianico, piantando solo ed esclusivamente vitigni autoctoni (Montepulciano e Trebbiano). La visuale mozzafiato dei calanchi, la Majella che si erge alle spalle e l’ottima condizione pedoclimatica, fanno sì che la proprietà goda di ottima posizione, conosciute per l’alta qualità delle uve che producono e forniscono una panoramica pressoché completa della produzione enologica.
Le etichette
Zappacosta bio
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SudEst
Le etichette
SudEst
Una linea che richiama direttamente le origini della cantina Zappacosta, riportando alla memoria i primi terreni coltivati dalla nostra famiglia, collocati a Bucchianico in direzione Sud-Est.
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Minuccio
The Zappacosta family has centuries of experience in wine production.
It all began in the early 1990s, when grandfather Antonio together with his father Adamo, decided to dedicate themselves to the production and later the sale of wine. Their peculiarity derived from the special technique of preserving the must, which was placed in small clay amphorae called ‘Zirre’, an ancient container that allowed the must turn into wine, preserving its aromas and nuances after decanting it into ‘varili’ (small wooden barrels), it was placed on the backs of mules to be transported and sold in the taverns of Bucchianico, a town on the outskirts of ancient Teate. Unfortunately, due to the wartime conflicts and the inevitable economic crisis that followed, the land was divided up among the various children and the activity gradually declined, even though this passion continued to flow like sweet must through the veins of the descendants.
Vineyards
Chieti
The first productions exclusively involve the vineyard in the Chieti area, which borders the ‘Tratturo Magno’ or ‘Via della Transumanza’, “and they go from the ancient tratturo to the plain, almost by an herbal silent river, over the vestiges of the ancient fathers”, as Gabriele D’Annunzio extolled his and our beloved land, which, with its 244 km, is one of the main sheep-tracks that shepherds once travelled with their
flocks from one point of the peninsula to another.
Its particular geolocation therefore allows for excellent soil and climate conditions, also boasting an important windy area, a meeting point of sea breezes (Adriatic sea) and winds from the ‘Goddess Maja’ (Gran Sasso).
Vigneti
Vineyards
In 2021, Matteo and Adamo decided to expand their production and return to the old land that had belonged to their dear grandfather Antonio, the forerunner of their business. They decided to bring back to life part of the now lost land Bucchianico, planting only and exclusively native vines. The breathtaking view of the gullies, the Majella rising behind them and the excellent soil and climate conditions mean that the property enjoys an excellent location, known for the high quality of the grapes they produce and providing an almost complete overview of wine production.
Vineyards
Bucchianico
In 2021, Matteo and Adamo decided to expand their production and return to the old land that had belonged to their dear grandfather Antonio, the forerunner of their business. They decided to bring back to life part of the now lost land Bucchianico, planting only and exclusively native vines. The breathtaking view of the gullies, the Majella rising behind them and the excellent soil and climate conditions mean that the property enjoys an excellent location, known for the high quality of the grapes they produce and providing an almost complete overview of wine production.
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A line that directly recalls the origins of the Zappacosta winery, bringing back memories of the first land cultivated by our family, located in Bucchianico to the south-east.
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